روزه گرفتن در عین حال که یک فریضه الهی است، برای سلامتی نیز بسیار مفید است. تا جایی که بسیاری از متخصصین و پزشکان برجسته خارجی رژیم روزه داری سی روزه و یا چهل روزه را برای درمان بسیاری از بیماری ها، از جمله تخریب سلول های سرطانی مفید دانسته اند.
شما با روزه داری علاوه بر اینکه فریضه دینی خود را به جا می آورید؛ می توانید به سلامت بدن خود نیز کمک کنید. یکی از فواید روزه داری آب کردن چربی های مضر و اضافی در شکم و پهلوها است. اگر شما هم دوست دارید که در ماه رمضان چربی های اضافی خود را از بین ببرید و این سوال برای شما پیش آمده است که آیا با روزه گرفتن لاغر میشوم یا نه؛ بهتر است که با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید. ما در ادامه در مورد این مسئله به طور مفصل صحبت کرده ایم.
تاثیر روزه در ماه رمضان بر کاهش وزن
شما در ماه رمضان از سحر تا افطار روزه هستید و این مسئله می تواند در چربی سوزی شما و شکستن پیوند قوی بین سلول های چربی تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. اما لاغر شدن در ماه رمضان شرط و شروط خودش را دارد. اگر در این ماه در فاصله بین افطار تا سحر زیاد از حد پرخوری کنید و مواد غذایی پر کالری و با قند بالا بخورید، نه تنها لاغر نمی شوید، بلکه ممکن است حتی چاق تر بشوید.
برخی از افراد از فاصله افطار تا سحر مرتب ریزه خواری می کنند و تصور می کنند خوردن بیشتر، مانع از گرسنگی آنها در طول روز می شود. بهتر است بدانید که غذا در معده شما حداکثر ۷ ساعت باقی می ماند و پس از آن از معده خارج شده و معده شما سیگنال های گرسنگی را به مغزتان ارسال می کند، بنابراین فرقی نمی کند که شما یک بشقاب غذا خورده باشید یا ۱۰ بشقاب! در هر صورت بعد از ۷ ساعت معده شما به صورت کامل خالی خواهد شد. پس حتما مواظب کالری دریافتی خود در این ماه باشید. اگر در ماه مبارک رمضان یک روزه داری سالم را تجربه کنید و مواد غذایی چربی سوز را نیز به رژیم سالم خود اضافه کنید؛ به احتمال زیاد می توانید بین ۲ الی ۵ کیلوگرم وزن کم کنید.
تا اینجا متوجه شدیم که تاثیر روزه در ماه رمضان بر کاهش وزن تا حد زیادی بستگی به نوع تغذیه شما دارد. حال سوالی که به احتمال زیاد در اینجا به ذهن شما خطور کرده، این است که در طول این ماه چه چیزی بخوریم که لاغر شویم؟ ما در ادامه در مورد مواد غذایی مناسب کاهش وزن در ماه مبارک رمضان و دمنوش های چربی سوز بیشتر صحبت خواهیم کرد. پس با ما همراه بمانید.
در ماه رمضان چی بخوریم که لاغر بشیم
اگر می خواهید در ماه رمضان حداقل ۲ الی ۵ کیلو وزن کم کنید، باید مراقب تغذیه خود باشید. قدم اول این است که موادی که قند و کربوهیدرات بالا دارند را حذف کنید. به عنوان مثال انواع زولبیا و بامیه یا انواع شیر کاکائو، شیرخرما و… را از رژیم غذایی خود حذف کنید و یا مصرف آن ها را محدود کنید و تنها به صرف وعدههای اصلی به همراه سبزیجات بسنده نمایید. همچنین در ماه رمضان به اندازه کافی میوه و آب مصرف کنید تا بدنتان دچار کم آبی نشود. در کنار آن از مصرف غذاهای چرب و شیرین خودداری کنید.
بهترین کاری که می توانید در ماه رمضان برای لاغر شدن انجام دهید مصرف دمنوش های چربی سوز است. پیوند سلول های چربی بدن شما در ماه رمضان به سست ترین حالت خود می رسد و به همین جهت نیز شما با تحریک این سلول ها به واسطه دمنوش های چربی سوز، می توانید تا حد زیادی به شکستن کامل پیوند آنها و دفع سلول های چربی کمک کنید.
برخی از گیاهان دارویی از جمله رزماری، گل محمدی و نعنا فلفلی خاصیت چربی سوزی بسیار زیادی دارند و می توانند در ماه رمضان در کنار روزه داری، کمک فوق العاده زیادی به شما در زمینه آب کردن چربی های مزاحم پهلو و شکم بکنند.
لذا بهترین کاری که در ماه رمضان می توانید انجام دهید، در درجه اول رعایت اصولی رژیم غذایی سالم، و در درجه دوم مصرف خوراکی های کمک کننده برای چربی سوزی است. علاوه بر آن سعی کنید به اندازه کافی تحرک داشته باشید. کمی پیاده روی بعد از افطار می تواند برای شما مفید باشد. البته توصیه می کنیم که اجازه بدهید حداقل یک ساعت از صرف افطار بگذرد و سپس پیاده روی کنید، چرا که پیاده روی بلافاصله پس از صرف غذا باعث ایجاد مشکلات جسمی می شود.
با روزه گرفتن چند کیلو لاغر می شویم
یکی از سوالات پرتکراری که در مورد روزه گرفتن مطرح میشود، این است که آیا میتوان با روزه گرفتن، وزن کم کرد و در یک بازه زمانی مشخص، میتوانیم چند کیلوگرم لاغر شویم؟ پاسخ این سوال به عوامل متعددی بستگی دارد. در واقع اگر فرد در طول ماه رمضان یا در رژیمهای فستینگ، به تغذیه سالم و کنترل کالری دریافتی پایبند باشد، معمولا در طی یک ماه، بین ۲ تا ۵ کیلوگرم کاهش وزن خواهد داشت.
البته باید توجه داشته باشید که بدن افراد مختلف، واکنشهای متفاوتی به کاهش کالری و روزهداری نشان میدهد. به طوری که برخی افراد ممکن است در دو هفته اول، کاهش وزن قابلتوجهی داشته باشند و بعد، این روند کندتر ادامه پیدا کند. اما اگر روزهداری با فعالیت فیزیکی ملایم، مصرف پروتئین به میزان کافی و خواب مناسب همراه باشد، موجب کاهش وزن پایدار و موثری میشود.
آیا با روزه گرفتن لاغر می شویم
در پاسخ به این سوال باید گفت: بله، اما نه همیشه و نه برای تمامی افراد. کاهش وزن در اثر روزهداری، زمانی رخ میدهد که میزان کالری دریافتی شما از میزان کالری که مصرف میکنید، کمتر باشد. اگرچه روزه گرفتن باعث میشود که ساعات غذا خوردن کاهش یابد، اما این موضوع به تنهایی نمی تواند باعث لاغر شدن شما شود.
در صورتی که فرد در زمان افطار یا سحر، غذاهای پرکالری مانند زولبیا، بامیه، برنج زیاد، خورشتهای چرب، غذاهای سرخکردنی یا نوشیدنیهای قنددار و ... را مصرف کند، نه تنها کاهش وزن اتفاق نمیافتد، بلکه حتی افزایش وزن نیز رخ میدهد. زیرا با وجود کاهش زمان غذا خوردن، کالری مصرفی همچنان بالا باقی مانده است.
از طرفی، اگر فرد روزه دار در وعدههای افطار و سحر، پرخوری نکند و وعدههای غذایی او بهصورت متعادل و سرشار از فیبر، پروتئین و چربیهای مفید باشد، بدن بهمرور از ذخایر چربی خود برای تامین انرژی استفاده میکند. به این ترتیب چربیسوزی اتفاق میافتد و فرد به صورت طبیعی، وزن کم میکند.
کیا با روزه گرفتن لاغر شدن
بسیاری از افرادی که با رعایت اصول تغذیهای روزه میگیرند، کاهش وزن موفقی را تجربه میکنند. از جمله این افراد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کسانی که در وعدههای سحر و افطار، به جای استفاده از غذاهای چرب و سرخکردنی، از خوراکیهای خانگی، آبپز یا بخارپز استفاده میکنند.
- افرادی که مصرف نوشیدنیهای شیرین، نوشابه، شیرکاکائوهای آماده، دسرهای چرب و شیرینیجات را محدود یا قطع کرده اند.
- کسانی که بعد از افطار، فعالیت بدنی سبکی مانند پیادهروی، نرمش یا حرکات کششی انجام میدهند.
- افرادی که به جای خواب زیاد یا کم تحرکی در طول روز، تلاش کردهاند نظم روزانه زندگی خود را با خواب شبانه با کیفیت حفظ کنند.
همچنین ورزشکارانی که روزهداری را با رژیم فستینگ یا روزهداری متناوب ترکیب میکنند، به نتایج خوبی در زمینه کاهش چربی بدن و افزایش انرژی دست مییابند. از متداولترین الگوهای روزهداری برای کاهش وزن، میتوان به رژیم فستینگ 16:8 اشاره کرد که در آن، فرد 16 ساعت روزه میگیرد و 8 ساعت میتواند غذا بخورد.
چطوری روزه بگیرم لاغر بشم
برای اینکه روزهداری باعث کاهش وزن شما شود، باید به نکات زیر توجه کنید:
· کنترل وعدههای غذایی
وعده افطار را با غذاهای سبک و مقوی مانند خرما، آب گرم، سوپ یا آش سبک شروع کنید. یک ساعت بعد از افطار نیز وعده اصلی را میل کنید. این کار باعث هضم بهتر غذا شده و از پرخوری جلوگیری میکند. از طرفی، وعده سحر باید حاوی پروتئین، کربوهیدراتهای پیچیده و مقدار کافی آب باشد تا بدن برای ساعات طولانی روزهداری آماده شود.
· مصرف مواد غذایی با شاخص گلیسمی پایین
غذاهایی مانند جو دوسر، نانهای سبوسدار، سبزیجات خام یا پخته، حبوبات و پروتئینهای کمچرب، شاخص گلیسمی پایینی دارند و قند خون شما را به آرامی بالا میبرند. در نتیجه کمک میکنند که سطح قند خون شما تثبیت شود و احساس سیری طولانیتری داشته باشید. افزایش تدریجی قند خون، برای کنترل اشتها و جلوگیری از پرخوری، بسیار مفید است.
· پرهیز از مصرف غذاهای فرآوریشده و آماده
غذاهای آماده مانند فستفودها، سوسیس و کالباس، چیپس و تنقلات فرآوریشده، باعث افزایش سطح نمک و چربیهای ناسالم در بدن شما میشوند. همچنین این مواد باعث نفخ، احساس سنگینی، افزایش وزن و مشکلات گوارشی میشوند. بنابراین بهتر است از غذاهای خانگی، تازه و کمچرب استفاده کنید.
· نوشیدن آب کافی
بدن برای سوزاندن چربی و انجام فرآیندهای متابولیکی، به آب کافی نیاز دارد. به عبارتی، کمآبی ممکن است باعث افت انرژی، کند شدن سوخت و ساز بدن و افزایش اشتها شود. لذا باید سعی کنید از افطار تا سحر، حداقل ۸ لیوان آب یا نوشیدنیهای سالم بنوشید.
· ورزش سبک و منظم
هر چند که ممکن است در زمان روزهداری، انرژی شما کاهش یابد، اما پیادهروی آرام بعد از افطار یا ورزش سبک در شب، تاثیر بسزایی در کاهش وزن شما دارد. در واقع انجام فعالیت فیزیکی، نه تنها باعث افزایش متابولیسم بدن میشود، بلکه چربیهای ذخیرهشده را نیز میسوزاند.